Najpogostejša vprašanja?


 

Kaj so to pohištvene fronte?


Fronte imenujemo vrata na pohištvu. Se pravi prednja vidna plošča pohištvenih elementov. Izraz velja za vrata vseh vrst pohištva, npr.: kuhinjsko, kopalniško, za predsobe, dnevne sobe, spalnice, vgradne omare… Seveda so še drugi izrazi. Eni pravijo, vratca, fronte, ličnice, polnavrata, sprednja vratca….


Je izraz vratca, ličnice, fronte, vse enako?


Načeloma da, vendar se npr. izraz ličnica večinoma imenuje fronta predalov. Te so torej tiste, ki so ponavadi izvlečejo ( npr.: kjer imamo jedilni pribor).


Kaj so to izvlečni predali?


Izvlečni predali, so vsi predali, ki se na vodilih izvlečejo iz elementa. Vgradnja predalov v pohištvo je zelo priporočljiva, ker je vsebina bolj pregledna. Zelo praktično je, da imamo npr. tudi lonce v predalih. Dostopni so vsi enako, tako sprednji,kot zadnji, do vseh pridemo z lahkoto,ker se predal popolnoma izvleče iz elementa. Kolikokrat ste jezni,ker morate na kolena, da pridete do zadnjega lonca v spodnjem elementu, prej pa morate umakniti vse sprednje lonce? No s predali rešimo zadevo.


Kaj je medipan ali MDF plošča in kaj iverca?


Mediapan (MDF – medium density fiberboard), je plošča iz lesnih vlaken, pomešanih z lepili in stisnjena v plošče. Plošče so lahko  v surovem stanju, lahko so enostransko ali obojestransko barvane. Za fronte je MDF enostransko barvan, vidna stran, pa je oplaščena s folijami po izbiri kupca.


Prednost mediapana je, da je gostejši in bolj homogen material od ivernih plošč, ki so izdelane iz lesnih iveri (za lažjo predstavo - iz stisnjene žagovine). Kadar je zunanji sloj na ivernih ploščah dekorna melaminska folija (enobarvna ali v lesni teksturi) govorimo o iveralih. Dekorji melaminskih folij dajejo iveralu videz plošče iz pravega lesa.

 

Koliko je debelina pohištvenih front iz oplaščenega mediapana?


Debelina same osnove, torej mediapana je 18 mm. Folija je debeline cca 0,5- 1 mm. Torej skupaj nanese cca 19 mm.


Ali se lahko dobijo različne dimenzije ali samo standard?


Naroči se lahko vse, na milimeter natančne dimenzije. Kakšno mero potrebujete, takšno dobite. Minimalna širina front je 50mm, maksimalna pa 1200mm. Maksimalna dolžina je 2500mm. Vendar dolžina preko dveh metrov ni priporočljiva, ker lahko pride do rahlega ukrivljenja, zaradi delovanja dveh različnih materialov ( mediapana + folije-umetne mase).


Kakšno je vzdrževanje oplaščenih front?


Vratca enostavno čistite z mikro krpico, čistili za pomivanje posode in toplo vodo.Nikakor ne čistimo front z abrazivnimi sredstvi, kot so Vim, Arf…ter grobimi Vileda krpicami! Vse to je pregrobo in bo puščalo sledi, sploh na  visoko sijajnih frontah. Tega se je potrebno držati, če želite dolgotrajno brezhibno površino vaših front.


Ali je vzdrževanje sijajnih front težko?


Vzdrževanje front je enostavno in cenovno ugodno. Krpa in topla voda. Če je veliko madežev je priporočljivo še sredstvo za čiščenje posode (sredstva brez grobih delcev)


Imate v prodaji  samo oplaščene fronte?


V programu imamo verjetno največjo izbiro front v Sloveniji. Na izbiro so poleg oplaščenih front, tudi fronte iz masivnega lesa, furnirane fronte, lakirane MDF fronte (polmat ali sijajno), fronte iz iverala, fronte iz akrila, pleksi fronte z motivi, ALU-okvirji s steklom, ter fronte z Ultrapas površino (zelo trda in odporna površina).


Kaj mi vi priporočate?


Pri vprašanju  priporočanja, je najprej vprašanje , na katerega si morate sami odgovoriti.

Čemu je namenjeno? Koliko ste pripravljeni plačati. Kaj si želite itd. Na primer:  Če kuhinjo samo malo obnavljate, ker jo imate v namen oddajati študentom, je nesmisel  izbrati najdražjo varianto, ker morda, študentje ne bodo imeli časa, ne volje,  primerno vzdrževati kuhinje.

 

Ali se lahko dobijo vsi modeli v sijaju?


Ne, v sijajni foliji se lahko dobijo samo določeni modeli. Modeli, ki so močno/globoko rezkani – pomeni, da imajo vrata vzorce, ti se delajo le v mat izvedbi.


Želim si bolj klasično kuhinjo. Ali imate?


V programu imamo fronte od modernega stila, pomeni, da so v večini primerov  vrata ravna in malo pobrani robovi : R3, R6, R8, pa vse do zelo rustikalnega: npr. modeli antik, kjer so vrata narejena še s posebno konturo, da je videz antični, rustikalni, toskanski.

Skupaj imamo v programu približno 100 različnih modelov. Zagotovo se lahko dobi za vsak okus nekaj.

 

Masivnavratca so samo iz drevesne vrste – hrasta?


Ne. Masivna vratca se lahko naredijo iz hrasta, bukve, akacija, jesena…


Ali lahko dobim tudi surovi mediapan, samo izbran model?


Seveda. Če si želite pobarvati sami, si izberite model in sporočite dimenzije. Dobili boste izbrano, vendar brez površinske obdelave


Ali lahko dobim surovo masivo – masivne fronte, vratca brez lakiranja, barvanja, luženja?


Seveda. Tudi masivne fronte lahko dobite brez površinske obdelave.


Koliko je dobavni rok za oplaščene fronte?


Dobavni rok za oplaščene fronte je od dva do tri tedne. Če je antik- rustikalna, vintage izvedba je dobavni rok 4 tedne.


Koliko je dobavni rok za  masivne fronte?


Masivne fronte so dobavljive v 4 tednih – ščetkan jesen, en model hrasta. Ostali modeli iz akacije, bukve in hrasta je dobavni rok 2 meseca.


Ali imate najmanjšo mero, ki je izvedljiva?


Pri oplaščenih frontah je najožja dimenzija 50 mm.


Kako se merijo fronte?


Obstoječe (stare) fronte, boste najlažje in najbolj natančno izmerili na gladki hrbtni strani. Izmerite jih z metrom v traku, na milimeter natančno.

Če želite nove fronte - za novo pohištvo, je za določanje dimenzij potrebnih več informacij: načini odpiranja, kakšne odmične spone boste uporabili, oblike elementov… V večini primerov se izmeri element. Po širini so potem fronte za 5mm ožje, po višini pa za nekaj mm krajše (največkrat 3-5mm). Še enkrat: tako dobite dimenzije front v večini primerov. Če ne veste na kaj je potrebno paziti, vam lahko točno dimenzijo front izračunamo mi ali pa se obrnite na vašega mizarja!


Je dovolj, če vam podam samo višine in širinefront na mail?


Na podlagi teh izmer, vam lahko že podamo okvirno ceno. Če nam posredujete/poveste še, ali boste imeli sijajne ali mat  fronte, oplaščene, lakirane… ali kakšen je model, vam lahko posredujemo že zelo natančno ceno.


Ali je cena front na tekoči meter, kvadratni meter, po kosu?

Cena front je na kvadratni meter.


Lahko dobim fronte tudi iz iverce?


Lahko se dobijo fronte tudi iz iverala. Obrobljene z ABS- trakom.


Koliko stanejo oplaščene vratca?


Od 93€/m2 naprej. Davek je vključen.


Koliko stane masiva?


Cena je odvisna od modela in drevesne vrste. Model  - ščetkani jesen npr. je cena 165€/m2 z davkom.


Kakšne so oplaščene fronte na hrbtni, notranji strani?


Na notranji strani so fronte bele. Lahko se tudi oplaščajo v enaki izvedbi, kakor so zunaj.


Lahko dobim različne robove na  frontah, se lahko kaj model spremeni?


V prodaji imamo različne modele, posledično so tudi različni robovi R3, R6, R8 in seveda tudi ostali. Če vam na modelu kakšna stvar ni všeč ali bi imeli malo drugače, se običajno lahko spremeni. Ena izmed naših največji prednosti je, da smo nekomplicirani in da se poskušamo prilagoditi vašim željam. Če je le tehnično možno, bomo uresničili tudi vaše želje.


Kako naredijo fronte, da ne pade folija od osnove?


Oplaščene fronte so toplotno in vakuumsko obdelane, zato so tudi obstojne. Na osnovni material se nanese lepilo. Potem gredo modeli na vakuumsko in toplotno mizo, kjer vakuum zlepi osnovo s folijo.


Ali so oplaščene fronte primerne tudi za druge prostore ali samo za kuhinjo?


Oplaščene fronte so primerne za vse notranje prostore, od kuhinj, kopalnic, otroških sob, dnevnih sob…


Ali je možno pri vas obnoviti tudi staro pohištvo - zamenjati obstoječe fronte?

Seveda. Ravno to je dodana vrednost. Kuhinje lahko dobite že marsikje na trgu. Medtem, ko sama vratca  malo težje (in večinoma so fronte pri proizvajalcih pohištva zelo drage). Če imate korpuse – to je ogrodje, element še čisto v redu, potem se lahko zamenjajo samo vratca in imate obnovljeno kuhinjo. Ravno tako je v primeru, če so katera vratca poškodovana, se lahko zamenjajo samo ena vrata. Ali še imate zdaj barvo, katere ste se že močno naveličali. Izberete drugi dizajn, barvo - fronte in nova kuhinja je tu. Zaradi naveličanosti starega pohištva,  absolutno ni potrebno menjati vse. Samo vratca, ročaje! Dejansko je to vidno polje kuhinje, in če menjamo to dvoje, je izgled popolnoma drugi.


Kaj imate vi doma?


Sama imam doma skoraj vse te izvedbe. Oplaščeno v sijaju, iveral, furnir.


Imam slabe izkušnje, prepričajte me, da je vredno kupiti?


Vprašanje je, zakaj imate slabe izkušnje in kaj je to, kar vas je razočaralo.  Kar se izvedbe tiče je izvedba kakovostna, ravno tako mislim, da se vsi potrudimo, da boste zadovoljni. S prodajo front se ukvarjamo od leta 2012. Program front, izvedbe, se nenehno dopolnjuje in izpopolnjuje. Če pride ko kakšnega popravka, reklamacije, je na fronte 2 leti garancije. Imamo fizično trgovino, salon, kjer nas najdete. Večina naše prodaje se vrši od ust do ust.Živimo od zadovoljnih strank.


Ali lahko dobim tudi lakirane fronte?


Lahko se dobijo lakirane fronte tako v polmat, kot tudi v sijajniizvedbi. Odtenke barv lahko izbirate po RAL lestvici.


Ali imate masivne vence, letve ?


Da. Več izvedb.

Obstajajo pri oplaščenih frontah tudi venci, letve, okrasne letve.

Da. Primerno je sploh pri rustikalnih, domačih, toplih kuhinjah.


Kdo dela te fronte?


Sodelujemo z podjetjem Csercsics, ki so na trgu že od leta 1997, mi sodelujemo z njimi od leta 2012. So eden izmed vodilnih proizvajalcev kuhinjskih front v Evropi. Sodelujemo tudi s slovenskimi podjetji.


Imate tudi ročaje?


Imamo. Ni vse na zalogi, zato je potrebno upoštevati še dobavni rok.

Ne zaupam sebi, da bom izmeril prav. Imate koga, da mi zmeri in pove kaj bomo naredili?

Sodelujemo z mizarji, monterji, zato je ta skrb popolnoma odveč. Po predhodnem pogovoru in dogovoru glede termina, se tudi izmere lahko izpeljejo.


Pante  - odmične spone, vodila imate tudi?


Vso okovje, ki je potrebno za sestavo pohištva držimo v našem programu. Pri nas lahko torej dobite: od najrazličnejše odmične spone, vodila predalov, dvižne mehanizme za dvižna vrata, izvlečne elemente, sisteme košev, rešitve za kotne elemente… pa vse do drobnega repro materiala, kot so lesni vijaki, nosilci polic, leseni mozniki, lamelce, ekscentri…


Moram priti osebno po fronte?


Prevzem/dostava front je po dogovoru. Lahko je osebno, lahko pa seveda pošljemo tudi preko Pošte Slovenije (kadar gre za manjše pakete). Večje količine pošiljamo preko Intereurope na paletah.


Kako je s plačilom front?


Ko prejmemo mere vrat-front, naredimo predračun oz. ponudbo. Po vašem pregledu ponudbe in odločitvi, potrdite naročilo s plačilom avansa vsaj 40%. Fronte se naročijo in v roku treh tednov se slišimo. Ob prevzemu oz. pred pošiljanjem dobite račun in poravnate še ostanek.


Koliko lahko fronta meri v višino?

V višino se lahko naredi preko 2 metrov, ni pa preveč zaželeno, ker lahko pride do rahlega ukrivljenja, zaradi delovanja dveh različnih materialov.


Koliko je lahko največja širina oplaščenih front?


Zaradi dimenzij folij in formata vakuumskih stiskalnic je maksimalna širina oplaščenih front 1200mm, Če gre za enobarvne folije – brez vzorca ali lesne teksture, lahko v stiskalnici komade tudi obrnemo, če seveda tudi dolžina fronte ni večja, kot 1200mm. Pri folijah s teksturo to žal ne gre, saj je smer teksture pomembna zaradi izgleda.


Ali lahko dobim potem še kakšen dodaten kos, če se zmotim ali pa pride do kakšne spremembe?

Seveda lahko. Tudi cena za en kos oplaščenih front, se zaradi majhne količine ne spremeni. Morate pa upoštevati dobavni rok, ki je pri dodatnem naročilu enak, kot pri novem naročilu.


Koliko je garancija na te fronte?


Garancija na fronte je dve leti.


Ali se z leti barva na frontah spremeni?


Da. Do minimalnih barvnih sprememb lahko pride. Večina materialov, ki so v stiku z UV svetlobo, se skozi daljše časovno obdobje v odtenku spreminjajo (rahlo potemnijo ali porumenijo). Največkrat ta razlika niti ni opazna. Če pa po nekaj letih kakšno fronto zamenjate pa je lahko razlika očitna.


Se lahko uporabijo te fronte tudi za zunaj?


Ne, ni priporočljivo.


Ali je možna dobiti tudi vitrino oz. okvir vrat, v katerega se vstavi steklo?


Lahko se naredi enak model fronte, v izvedbi vitrine – okvir. Steklo po izbiri, vam lahko dobavimo in vstavimo mi. Lahko pa tudi dobite samo okvir, steklo pa vstavite v lastni režiji (včasih tudi kdo porabi steklo iz starih vrat).


Kaj je to vitrina?


Vitrina je okvir vrat, v katerega se vstavi polnilo – večinoma steklo. (lahko tudi pleksi ali kakšen drug ploskovni material). Po modelu je vitrina enaka, kot polna vrata, samo da ima izrezan srednji del, tako, da ostane samo okvir. Na notranji, hrbtni strani fronte, je centimetrska zareza oz. brazda, v katero se vstavi steklo/polnilo. Polnilo se fiksira s priloženim gumijastim tesnilom. Vgradnja stekla je enostavna (tudi naknadno je možno steklo zamenjati).


Je lahko steklo vgrajeno v vitrini?


Da. V kolikor boste izbrali steklo, ga dobite vgrajenega v fronti. Zaradi velikega razpona cen stekel (od ugodnih navadnih stekel do zelo dragih po naročilu izdelanih vitražev), so končne cene vitrine s steklom različne – po ponudbi!


Je cena vitrin enaka polnim frontam?

Ne. Za 10€/m2 je izdelava vitrine dražja. Razlog: dodatna dela – rezkanje brazde + tesnilo za vgradnjo stekla/polnila.


Se dobijo vrata iz aluminijastih okvirjev in stekla?

Da. Na razpolago imamo 2 različna profila aluminija, iz katerih se lahko naredijo vrata po vaših dimenzijah. Priporočamo, da hkrati izberete tudi steklo in tako vrata naročite sestavljena v kompletu. Načeloma si lahko sestavite tudi sami, vendar sestava ni najbolj enostavna.